joi, 21 februarie 2013

Basmul cult

          Basmul cult s-a nascut tarziu in spatiu cultural european. A aparut in cadrul romantismului, care s-a nascut la sfarsitul secolului XVIII-inceputul secolului XIX. Romanticii, si mai ales cei germani au fost fascinate de miturile popoarelor si de folclorul acestora. Au vazut in acestea pretioase vestigii ale gandirii mitice prelungite in literatura populara. Pana la ei miturile si folclorul au fost privite ca niste productii foarte simple si care n-ar mai corespunde modernitatii. Acest lucru a fost corectat de romantici si pus in evidenta de cercetatorii istoriei religiilor, printer care si Mircea Eliade.
          In al doilea rand scriitorii romantici au fost niste inadaptati la societatea lor, revoltati impotriva oridnii nedrepte a lumii si in consecinta au visat mereu ca prin opera lor sa construiasca o lume superioara celei concrete, adica o lume posibila de locuit atat pt ei cat si pentru cititori si care sa fie o alternative la uratul esential. E inca un motiv pentru care au scris basme.
          Dupa modelul romanticilor au cultivat basme si scriitori apartinand altor curente.
Basmul cult e practice un dublu palimpsest in sensul in care el contine urmele multor basme populare si apoi urmele operei scriitorului respectiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu