Termenul de "cod" desemneaza un sistem de semne cu ajutorul caruia se comunica. Cand e vorba de codurile unui text literar ne referim la faptul ca intr-un text exista multe tipuri de semne care il trimit pe cititor la ceea ce vrea cu adevarat scriitorul sa comunice.
1. Codul Lingvistic. Este primul cod al textului literar fiindca orice text e o imbinare de cuvinte, propozitii si fraze. Cititorul trebuie sa cunoasca limba respectiva, dar nu este de ajuns acest lucru, fiindca de exemplu in poezie codul lingvistic este foarte complicat pe deoparte datorita sensului cuvintelor predominante fiind sensurile figurate,apar figuri de stil, abateri puternice de la normele gramaticale,toate acestea contribuind la producerea sensului acelui text. Descifrarea codului lingvistic presupune o abordare stilistica a textului.
2. Codul genurilor si a speciilor literare. Textele se grupeaza pe genuri si specii. Adeseori insa acest cod ii poate semnala cititorului ca respectivl text se afla la granita mai multor specii. De aceea, cercetatorii actuali spun ca termenii de gen si specie nu se mai pot folosi stiintific, fiindca cele mai multe texte contin mai multe coduri ale mai vechilor genuri si specii.
3. Codul cultural al scriitorului. Consta in semne din text care il trimit pe cititor sa deducaz formatia culturala a autorului, adica sa deduca lecturile respectivului scriitor care i-au contaminat opera.
4. Codul modelelor cosmologice. Un cititor abil va descoperi intr-un text si codul modelelor cosmologice, si atunci va intelege viziunea acelui scriitor despre om si lume.
5. Codul artei sau al artelor poetice. Este un cod deosebit de important si il conduce pe cititor la conceptia cititorului in cauza, privitoare la opera sa.
6. Codul curentului sau curentelor la care adera scriitorul. Orice mare scriitor valorifica in opera sa valorile unuia sau ale mai multor curente literare. De obicei un scriitor adera la curentul literar din vremea sa, dar exista si scriitori care se intorc inspre curente mai vechi.
7. Codul biografiei scriitorului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu